Alexander Isak, AIK

Så gick Isaks landslagsdebut

Alexander Isak, AIKFörra årets mest uppmärksammade svenska fotbollsspelare är utan tvekan Alexander Isak. Även om han inte var i det vinnande laget vid sin landslagsdebut är alla övertygade om att han har en lysande framtid framför sig. Det är inte bara hans ålder som imponerar.

Alexander Isak från Solna gjorde sin A-lagsdebut för AIK i Svenska cupen mot Tenhult. Han utmärkte sig under 2016 så mycket att han fick en plats i den elva som röstades fram av spelarna i Allsvenskan. Nu har han också debuterat i A-landslaget. Den ende som varit yngre vid sin landslagsdebut var Gunnar Pleijel, som var 17 år och 72 dagar när han 1911 spelade i en träningsmatch mot Finland. Detta skriver Dagens nyheter. Ett annat rekord som Isak slog är det som yngste AIK-spelare i landslaget. Det tidigare rekordet var från 29 maj 1919, då Rudolf ”Putte” Kock, 17 år och 334 dagar gammal, gjorde debut i A-landslaget.

Förlust för Sverige

Det är inte bara AIK:s fans som gillar Isak. Många runt om i Sverige har varit spända på att se hur han skulle prestera i landslaget. Som den yngste på mer än 100 år spelade han i matchen mot Elfenbenskusten i Abu Dhabi, men han var inte på planen från start, utan byttes in i sextioandra minuten. Matchen slutade 2-1 till Elfenbenskusten, som är regerande afrikanska mästare och förbereder sig för det nära förestående kontinentalmästerskapet. När Isak byttes in ledde redan Elfenbenskusten, efter en rensning av Wahlqvist i det egna straffområdet som träffade Serge N’Guessan, och en nick av Giovanni Sio i andra halvlek som gav laget ledningen med 2-1. Målskytt för Sverige blev Nicklas Bärkroth, även om det delvis var Wilfried Kanons förtjänst att bollen slutligen hamnade i Elfenbenskustens mål.

Senast de två lagen möttes slutade det med vinst för Sverige, 2-0, närmare bestämt.