Unga och idrott

Idrott är och har i stort sett alltid varit viktigt för människan. I dagens samhälle är det viktigare än någonsin eftersom unga rör sig mindre nu än för bara 20 år sedan. Vad är det som är så bra med att unga idrottar? Och vilka är de vanligaste skadorna som unga drabbas av när de sportar? 

I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa att det är viktigt att våra unga medborgare rör sig och finner glädje i idrottandet, men att det också är viktigt att de som tränar har utbildning så att barn och unga inte skadas av fel träning. Vanliga typer av skador som drabbar unga idrottare är bland annat överbelastningar samt fotledsskador, knäbesvär, ledbandsskador, sträckningar av muskler samt korsbandsskador och Schlatters samt Severs. Men det allra vanligaste är kanske just smärta i knä och häl. Många ungdomar åker dessutom runt i Sverige med sina lag när de spelar bortamatcher, billigt hotell göteborg kan vara ett ställe att sova på när det är dags för tur på västkusten.

Stina Nilsson vill inspirera unga

En som vill inspirera unga att lita på sin magkänsla och dessutom våga säga nej när det kommer till något de inte vill göra, är ingen mindre än skidstjärnan Stina Nilsson. I Dagens Nyheter skrivs det om hennes  stora utmaning, och det är att inte träna för mycket och  att i stället backa. Hon säger vidare att hon vill göra saker som unga ska kunna ta efter och att inspirera andra och att ta sig an rollen som förebild. Och hon tycker vidare att det är bra att det talas mer om mens inom idrotten, hur det påverkar unga kvinnor och att det kan vara bra att lägga upp träningen efter sin cykel om prestationen påverkas.

En annan som brinner för unga inom idrott är den personen som går att läsa om i SR, han säger vidare:

Visst, jag lägger ner mycket tid men får det dubbla tillbaka. Det känns bra att vara en förebild och för att de kan vända sig till mig när det är tufft i skolan eller i livet, säger Nadjam Malik – SR