Portugisiska fans på landskamp

VM med 48 lag

Fotbolls-VM 2018 kommer att bli det näst sista som spelas med 32 lag. Från och med 2026 kommer turneringen istället att omfatta 48 lag. Det är inte den enda förändringen som vi kan vänta oss.

Ingenting varar för evigt, och många saker ifrågasätts med jämna mellanrum. Frågan om att utöka fotbolls-VM, och låta fler nationer delta i turneringen, har varit uppe många gånger genom historien. Antalet lag som deltar i turneringen har också utökats flera gånger. Mellan 1934 och 1978 deltog 16 lag i turneringen, med några få undantag. Fotbolls-VM var då en rent europeisk och sydamerikansk affär – de enda lag från andra världsdelar som tog sig vidare från gruppspelet var följande:

  • USA 1930
  • Kuba 1938
  • Nordkorea 1966
  • Mexiko 1970

1982 utökades antalet deltagande lag till 24, och 1998 till 32. Detta har gjort det möjligt för fler lag från framför allt Afrika och Asien att delta, och lag från dessa kontinenter har också haft stora framgångar. Bland de framgångsrika landslagen hittar man Kamerun, Sydkorea, Senegal, Ghana och Costa Rica.

Vad handlar det om?Portugisiska fans på landskamp

2013 uttalade sig FIFA:s dåvarande ordförande Sepp Blatter om att garantera fler regioner tillträde till fotbolls-VM. Han avsåg framför allt Karibien, Afrika och Asien. Därför togs beslutet att utöka VM till 48 lag, och ändra gruppspelet så att varje grupp innehåller tre lag, varav två går vidare. Större delen av extraplatserna kommer att gå till Asien och Afrika, spår många.

Handlar det bara om att ge fler länder en sportslig chans? Troligen inte, det är ju trots allt FIFA vi pratar om. Att ge fler regionala förbund, som CONCACAF och CONMEBOL, tillträde till VM var också ett sätt för Blatter att öka chanserna för sitt omval. Det här skedde som bekant innan den stora korruptionsskandalen i FIFA.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det ett sätt att öka intäkterna, med upp till 600 miljoner euro extra. Kanske är det inte bara FIFA som kan se fram emot mer pengar på kontot. Så här skriver svensk-eritreanske Henok Goitom, tidigare i AIK men idag i San José Earthquakes, om beslutet: